Som man frågar, får man svar! Jag har världens bästa vänner.
Se föregående blogpost och La Donnas svar här:
För att lyckas med din risotto behöver du en sofritto som bas (charlottenlök, selleri, persilia,lite morot), hacka fina bitar, låt mjukna i pannan i toskansk olivolja (inte ligurisk, inte pugliesisk, inte ngn grekisk mesig olja, det ska vara riktig Olio d'Oliva Extra Vergine della Toscana, helst från prov di Siena) tills charlottenlöken blir genomskinlig, häll i ris (riso d'avorio) en näve per person, låt riiset dra åt sig smakerna av sofritton 3 min, höll på en skvätt vitt vin, låt koka in, späd med buljong som du naturligtvis kokat själv på kalvben på förmiddagen, rör långsamt med träslev tills vätskan kokat in, fyll på, osv osv i 40 minuter, lägg i din smaksättare, svamp eller sparris, vad du vill o koka klart, på låg värme tills riset ger vika och bildar en kräm, nb riset skall ha en liten kärna kvar, sk aldente, ta av från värmen, häll genast upp på serveringsfat, och servera men för guds skull inte parmesan till fisk o skaldjursbaserad risotto. Och parmesan, när vi ävem nämner detta, parmeggiano reggiano Doc, inte Grana...
Buon appetito, un bacio S
-- Post From My iPhone
No comments:
Post a Comment