Monday, January 10, 2011

Alla dessa dagar - alla dessa namn



Cirkusprinsessan har fått en riktigt riktig gammaldags väggkalender av den sorten där man drar bort en lapp för varje dag som går. Tittar på årets lappar och inser att dagarna bara flyger iväg. Det är bara 94 dagar kvar till påsk och hela 2,7% av år 2011 har redan passerat. Om knappt ett halvår är det midsommar och så blir det mörkare igen.

Men det roligaste som passerat och som man oftast bara har koll på om man har scouternas väggalmanacka är; namnen. Alltså namnsdagarna. I år har vi redan hunnit fira; Rut, Svea, Gunder, Baltsar, Alfrida, Augusta och Erland. Det låter som om vi firat hela min Fars generations namnsdagar, men faktum är att ungefär just de namnen är populära igen. Våra barn tycker att de är moderna. Däremot är Sonja omåttligt omodernt. Och det har det alltid vart. År efter år ligger Sonja så risigt till i namntoppen att det inte ens får en liten snygg statistikbild, så få barn döps till Sonja.

Men skall man tala om ovanliga namn så ligger nog ett annat av våra släktnamn i den kategorin. Min mormor som hette Aagot (uttalas Ågot). Det är så ovanligt att det inte ens finns i svenska namnregister. Mormor Aagot sade även en väldigt bra sak som passar utmärkt att avsluta detta med och som jag strävar till att leva efter:

Alla dessa dagar ÄR livet!

---
Posted from my iPhone

No comments: