Thursday, August 29, 2013

Om jag skulle få krishantera Lundsberg!





Åh alla dessa diskussioner om Lundsberg – man kan bara inte låta bli. Ingen verkar kunna hålla inne med sina åsikter. Men nästan uteslutande handlar de om vad som gjorts fel. Det blir hata överklassen tweets och jävla media debattartiklar, det blir politiskaslagträn och det blir starka känslor i stundens hetta, men INGEN talar om vad man kan göra rätt framåt.


Om jag hade fått hjälpa Lundsberg med krishantering sedan helgen så hade jag självklart från början startat med att samtliga förövare hade fått gå från skolan på studs. Markera tydligt. Och sen hade styrelsen avgått och man hade tillsatt en ny med personer som Skolstyrelsen skulle gilla osv. Men allt det blev ju bara pannkaka med ripjakt och enfaldiga uttalanden av fel styrelsemedlem i fel sammanhang.

Så vad skulle jag ha gjort igår genast då besked kom? 
Sett på det positiva, det gäller 6 månader – hur kan vi utnyttja dessa 6 månader till vår fördel?

1.     behålla rektorn – meddela tydligt att han inte har ett högt förtroende, men han är alltjämt den som kan skolan bäst och vet vilka alla turbulenser den genomgått. Att sätta in en ny person att försöka lista ut det är bara enfaldigt.

Så punkt ett: behåll rektorn, men gör det klart för honom att han sitter risigt till och nu får 6 månader på sig att skärpa sig.

2.     Använd er av media cirkusen för att hitta 10 nya styrelsemedlemmar. Flörta med alla partier och säg att ni öppnar för att få en mångsidig och brokig styrelse, gärna med internat-hatare också för att få balans och perspektiv i det interna arbetet med att få skolan öppnad på nytt om ett halvår.

Så punkt två: använd media och få in en blandad styrelse, åtminstone under 6 månaders krishanteringstid.


3.     Använd detta halvår som världens bästa researchtid. Skicka barnen från skolan med positiva tankar. Ge dem arbetsuppgifter. Säg att de har 6 månader på sig att undersöka en annan skolmiljö, ta intryck, samla in bra saker och samla in saker som är dåliga. Be dem vara era researchers, be dem sprida sig i alla olika typs skolor, be utlandssvenskarna gå ett halvår på skola i det landet deras föräldrar bor i. Gör det klar för dem att detta gäller bara ett halvt år, ni är tillbaka efter jullovet. Ett halvår spelar ingen roll, alla tar ändå sabbatsår i dagens värld i nåt skede. Gör strukturerat program med återkommande återkoppling. Hjälp dem känna sig delaktiga i att forma Lundsberg efter återöppning, som ni förövrigt utan att vackla anser att kommer att ske! Säg att deras arbete att under ett halvt år vara i en annan skolmiljö är positivt, det är ovärderligt, deras upplevelser kommer att hjälpa Lundsberg att forma sig till en skola som inte bara upplevs som fantastisk av dem själva.

Alltså på punkt tre: se sex månader som en vinst istället för att ge upp. Använd den som det bästa som kunnat hända er – vilken annan skola kan skicka ut samtliga elever på 6 månaders praktik i undersökningssyfte?

4.     Arbeta med dem som kritiserar er. Gå med i alla debattprogram ni kan – inte för att debattera utan för att höra avvikande åsikter och ta till er det sakligt.  Aera med vett och etikett och få folket att gilla er! Ha humor i rätt doser, var alvarliga i rätta sammanhang och visa alltid era bästa sidor.

På punkt fyra: vägra ha fiender, bli vän med alla – be om hjälp!

5.     Arbeta systematiskt genom Sociala Medier och ta till er alla åsikter, både galningarnas och guldkornens. Visa att ni hänger med och är vassare än Carl Bildt på Twitter – ni svarar!

På punkt fem – var öppna, var inlyssnande och var aktiva.

Denna fempunktslista skulle ge ett underlag som Skolinspektionen aldrig skulle kunna skjuta hål på, ni skulle känna att ni har ett gemensamt mål och loppet är inte över – tvärtom slutspurten har bara startat. Ni skulle visa att ni verkligen bryr er om er skola och att den skall fungera i samhället Sverige.  Ni kunde bygga en av världens mest framåt-seende och häftiga skolor.

Men det är klart om ni vill sitta och beklaga er och vara upprörda och sorgsna så fine. Men inte fasen kommer någon bank, affärsimperium, något politiskt parti eller annan instans i framtiden att vilja anställa så handlings-svaga individer. Att gå in i försvarställning gör er bara svaga!

Nu är sista chansen att visa vad denna skola kan gå för. Visa att ni är förändringsbenägna och att ni kan anpassa er till nya situationer. Visa att ni kan vända nederlag till triumf.

Vänligaste Hälsningar, Sonja Catani

PS. sen skulle jag genast inrätta en fond som från vilken vem som helst kan ansöka om stipendium som berättigar till gratis skolgång på Lundsberg. Företrädesvis skulle man vilja ge det till personer från invandrartätaområden, eller barn som utsatts för orättvisor och skulle få gå i det nya trygga världsledande Lundsberg. Mediajippot runt stipendierna skulle enbart de ge good will som inget annat!

No comments: